Göktürkler

Büyük Hun Devleti`nin  yılkılmasından sonra Türklerin bir kısmı batıya göç etmişti. Çin baskınına girmek istemeyen Türkler de Orta Asya'nın ıssız bölgelerinde yaşadılar. Bu dönem Ergenekon Destanı ile anlatılmaktadır. Bumin Kağan, Avarları yenerek Göktürk Devleti'ni kurdu. Göktürk adı; Hun, Apar, Selçuklu ve Osmanlı gibi hanedan adıdır. Göktürkler, Orta Asya'da ki Türk devletinin başına geçmiş dördüncü ailedir.


552 yılında iktidara gelen Göktürk hanedanın kurucusu Bumin Kağan'dı. Onun yerine geçen kardeşi İstemi Kağan, Türk İmparatorluğu'nun sınırlarını yedi yüzyıl önceki Mete devrinin sınırları kadar genişletti. Ülke toprakları bütün Kuzey Asya'yı kaplıyordu. Başkent Ötüken idi. Devlet doğu ve batı diye ikiye ayrılmıştı, çünkü 18 Milyon kilometrelik alana yayılmış ülke, ancak bu şekilde idare edilebiliyordu.  630'da imparatorluk büyük bir kriz geçirdi. Türk nüfusunun büyük çoğunluğu Çin boyunduruğuna düştü. 639'da Prens Kürşad'ın ihtilal girişimi başarıya ulaşamadı, fakat 682'de İlteriş Kutluğ Kağan, devlete İstemi Kağan devrindeki gücünü ve sınırlarını kazandırdı.

Kutluğ Kağan'ın kardeşi Kapağan Kağan devrinde de bir kriz yaşandı ve Çinliler ile ölüm-kalım mücadelesine girişildi. Kutluğ Kağan'ın oğlu Bilge Kağan, kardeşi Kül Tiğin'in yardımıyla durumu düzeltti. Bu devirde Başvezir Bilge Tonyukuk devleti yeniden düzenledi. Kapağan'ın 3.oğlu Yuluğ Tiğin'in kaleminden çıkan Göktürk Yazıtları, Türk tarihinin en büyük anıtlardır.

193 yıl iktidarda kalan ve Türk tarihinin en büyük devirlerinden birinin temsilcisi olan Göktürkler 745'te  yıkıldı.