Yılbaşı Noel

GÜNCEL... HRİSTİYANLARA GÖRE NOEL’İN; BELLİ BİR TARİHİN YILDÖNÜMÜ OLMAKTAN DAHA ÇOK, İNSANLARA BİR “IŞIK” GETİREN “TANRININ OĞLU”’NUN, TANRININ CİSİMLEŞMİŞ BİR ŞEKLİ OLARAK YERYÜZÜNDE GÖRÜNMESİ OLDUĞU… HRİSTİYANLIĞIN İLK 300 YILINDA NOEL GELENEĞİNİN OLMADIĞI… İSA’NIN (A.S) DOĞUMUNUN BATI’DA 25 ARALIK’TA, DOĞU VE ERMENİ KİLİSESİNDE İSE 6 OCAK’TA KUTLANDIĞI… İLK NOEL’İN, 336 YILINDA ROMA’DA KUTLANDIĞI… ROMALILARIN NOEL BAYRAMINI İRAN’DAN MİTRA DİNİ”’NDEKİ ÖLÜMSÜZ “GÜNEŞ TANRISI”’NIN DOĞUM GÜNÜ BAYRAMINDAN ALDIKLARI… NOEL BABA DİYE BİLİNEN “AZİZ NİKOLAS” İLE “NOEL BABA” ARASINDA BİR İLGİ OLMADIĞI… NOEL BABANIN, NOEL GECESİ ÇOCUKLARA HEDİYELER DAĞITTIĞINA İNANILAN EFSANEVİ BİR KİŞİ OLUP GERÇEK BİR ŞAHSİYET OLMADIĞI… BUGÜN KUTLANILAN NOEL GECESİYLE İLGİLİ OLARAK YAPILAN ÇAM AĞAÇLI VE EĞLENCELİ UYGULAMALARIN DÎNÎ OLMAKTAN ÇOK FOLKLORİK BİR UYGULAMA OLDUĞU…
1- Noel, İsa’nın (a.s) doğuşunun hatırasına yapılan bir bayramdır.
 2- Hristiyanlığın ilk 300 yılında böyle bir gelenek yoktur.
3- İsa’nın (a.s) doğumunun kutlandığı tarih Batı’da 25 Aralık, Doğu ve Ermeni kilisesinde ise 6 Ocak’tır.
4- İlk Noel, 336 yılında Roma’da kutlanmıştır. Aslında İsa’nın (a.s) doğum yılı ve günü kesin olarak bilinmemektedir.
5- Hristiyanlar Romalıların İran’dan aldıkları “Mitra Dini”’ndeki ölümsüz “Güneş Tanrısı”’nın doğum günü bayramını İsa (a.s) için kullanmaya başlamışlardır. Bu Putperest Roma Bayramı, o dönemde Roma’da 21-31 Aralık tarihleri arasında kutlanmaktadır.Bundan dolayı (Noel Baba diye bilinen) “Aziz Nikolas” ile “Noel Baba” arasında bir ilgi olmadığı gibi Miladi Takvim Yılı başlangıcı olan Yılbaşı ile Noel Bayramının da bir ilgisi yoktur. Bu bağlamda Noel Baba, Noel gecesi çocuklara hediyeler dağıttığına inanılan efsanevi bir kişidir, gerçek bir şahsiyet değildir. Bugün kutlanılan Noel Gecesiyle ilgili olarak yapılan çam ağaçlı ve eğlenceli uygulamalar dînî olmaktan çok folklorik bir uygulamadır. 
6- Hristiyanlara göre Noel; belli bir tarihin yıldönümü olmaktan daha çok, insanlara bir “Işık” getiren “Tanrının Oğlu”’nun, Tanrının cisimleşmiş bir şekli olarak yeryüzünde görünmesidir.
7- SONUÇ OLARAK; Noel Bayramı ister Putperest kesimin olsun ister Hristiyan kesimin olsun, Bayram ve şenlik günü olup, kâfirlerin “şiâr”’ı haline geldiğinden dolayı Müslümanların bu bayramı/günü kutlaması Haramdır.
Seyfullah Kılınç Hoca