Ramazanda Hayat bulanlar

Şimdi bak Allah'ın rahmetinin eserlerine! yeryüzünü ölümünden sonra nasıl diriltiyor? Şüphe yok ki O, mutlaka ölüleri diriltir. O her şeye kâdirdir. (Rum Suresi, 50)

Biliniz ki Allah yer yüzünü ölümünden sonra diriltir. Belki aklınızı kullanırsınız diye size âyetleri açıkladık. (Hadid Suresi, 17)

Bu geçtiğimiz ramazan ayında yaklaşık 4.500 hayvan ve bitki türü yeryüzünden silindi ve yok oldu. Yine bu zaman zarfında haliki mutlak olan Allah (c.c.) sayısını idrak edemediğimiz kadar yeni türler yarattı. İstatistiklere göre bu ramazan ayında ölen insan sayısı 5.184.000 ve yeni doğan bebeklerin rakamı ölen insanların sayısının iki katı.
İnsan vücudunda saniyede 50 milyon hücre ölmekte ve organların tazelenmesi için yeni hücre üretilmekte. Allah (c.c.) tarafından tasarlanmış bu mekanizma yedi sene içinde bütün insan hücrelerini yeniliyor ve biolojik anlamda yep yeni bir insan meydana getiriyor. Bu hesaba göre bu ramazan ayında vücudumuzda ortalama 129.600.000.000.000 hücre ölmüş ve bir o kadar hücrenin hayat bulabilmesi için ortam sağlanmıştır. Düşünen bir toplum için bu belirtilen rakamlar yukarıda arz edilen ayetlerin dehşetini idrak edebilmek için yeterli olsa gerek.
Demek ki bir şeyin hayat bulabilmesi için ölüm gerekiyor, birinin var olabilmesi için bir diğerinin yok olması gerekiyor. Görüldüğü gibi, yeryüzünü tanzim eden Allah (c.c.) yaratılanlar için bir ölüm-hayat dengesi tasarlamış ve bunu bize şu ayeti ile açıklamış: Biliniz ki Allah yer yüzünü ölümünden sonra diriltir. Belki aklınızı kullanırsınız diye size âyetleri açıkladık“ (Hadid Suresi, 57).
İşte bu ölüm-hayat dengesi iyi ve kötü hasletler için de geçerlidir. İnsanda iyi hasletin doğabilmesi için, kötü hasletlerin, huyların, alışkanlıkların ölmesi gerekiyor. Bizi bizden daha iyi bilen yüce Rabbimiz biz müminlerde güzel ahlakın yeşerebilmesi için, kötü huylarımızı öldürmemizi istiyor ve ramazan ayında bizi sıkı bir eğitime çağırıyor. Bundan dolayı ramazan ayı kötülüklerden arınma ayıdır. Bu geride bıraktığımız ramazan günlerinde eğer bir çok kötü huylarımızdan vazgeçebildiysek ve bir çoğunu bir daha işlememek üzere terk edip öldürdüysek, bu kendimiz adına güzel ahlakın doğacağına işarettir.
Peygamber efendimiz (s.a.v.) şehri ramazanın güzel ahlakı doğuracağına işaret eder ve şöyle buyurur: “Bir Müslüman yalan söylemeden ve gıybet yapmadan oruç tutar, iftarını helal rızıkla yapar, farzları gözetip karanlıkta yatsı ve sabah namazına (camilere) giderse, yılanın derisini değiştirip çıkardığı gibi günahlarından kurtulup çıkar.”
Yüce Rabbimiz bizi kötü huylarımızdan sıyrılıp güzel ahlaka bürünen ve geçirmiş olduğumuz ramazanda hayat bulanlardan eylesin.

Dr. Fatih Sarı