Bayram Müjdesi


Değerli kardeşlerim insan bir ay boyunca değişik işlerde çalışıp ailesinin rızkını çıkarmaya çalışır. Ayın sonunda da maaşını dolu bir şekilde alır. Rabbimiz de bizlere Ramazan ayında oruç tutmamızı emretti çalıştık çabaladık ibadetlerimizi yerli yerince yapmaya çalıştık. Artık ayın sonu yaklaştı aylıklarımızı alma yada mükafatımızı alma vakti geldi.
Bu mükafatların ne olduğunu aşağıda okuyalım.

Peygamber (sav) şöyle buyurmuşlardır: “Bayram gecesi olunca melekler
dalgalanır ve Cebbar olan Allah Teâlâ hiçbir kimsenin vasfedemeyeceği şekilde nuru ile tecelli eder ve ertesi gün bayram yapacak olan meleklere şöyle seslenir:
“Ey melekler topluluğu! İşini tam yapan işçinin ücreti nedir?”
Melekler:  “Ücreti tam verilir.” derler.
Bunun üzerine Allah Teâlâ: “Sizi şahit tutuyorum ki, onların hepsini bağışladım.” (Münzirî, et-Tergîb vet-Terhîb 2/98)

“Ramazan Bayramı günü olunca melekler yollara durup: “Ey Müslümanlar topluluğu! Siz gece ibadet etmekle emredildiniz, yaptınız. Gündüz oruç tutmakla emredildiniz, tuttunuz ve Rabbinize itaat ettiniz, mükâfatınızı alınız.” diye seslenirler. Onlar bayram namazını kılınca, bir münadi şöyle seslenir: “İyi dinleyiniz Rabbiniz sizi bağışladı. Evlerinize, doğru yolu bulmuş olarak dönünüz. Bayram günü mükâfat günüdür. Bugün gökte “mükâfat günü” olarak isimlendirilir.” (Münzirî, age, 2/153)
“Allah, Ramazan ve Kurban bayramı günlerinde yeryüzünde rahmetiyle tecelli eder. Öyle ise namaz ve ziyaret için evlerden dışarıya çıkın ki, rahmet size dokunsun.” (Münâvî, Feyzü’l-Kadîr, 2/303)

Bayramın Sünnetleri
1. Bayramlar önceden hazırlanılması
2. Bu günlerde temiz ve güzel elbiselerin giyilmesi
3. Gusledilmesi
4. Dişlerin misvaklanması, fırçalanması
5. Güzel kokular sürülmesi
6. Güler yüzlü olunması
7. Namazdan önce Ramazan bayramında hurma vb. tatlı bir şey yenilmesi, Kurban bayramında ise ilk olarak kurban etinden yenilmesi
8. Namaza mümkünse yürüyerek gidilmesi
9. Namazdan dönerken başka bir yolun kullanılması
10. Çokça sadaka dağıtılması
11. Fitrenin namazdan önce verilmesi
12. Namaza giderken ve gelirken tekbir getirilmesi
13. Aile fertlerine genişlik sağlanması. (Zühaylî, age, 2/472-476)

Yazan: Turhan Coşar