Astronominin kurucusu Müslümanlardır


Astrominin kurucusu Müslümanlardır“ diye bir başlık, tabii olarak, büyük bir iddiadır. Fakat bu iddiayı bazı bilim adamlarımız ispatlamıştır.
Bu Konuyla ilgili birkaç tane Müslüman ilim adamına bakacak olursak, meşhur İslam alimlerinden el- Battani isimli büyük bir anstronomi bilim adamı görürüz. Bu ismi belki bazı yaşlı olan büyüklerimiz veya böyle ilimlerlerle ilgili araştırma yapan insalarımız ve yahut bir sohbette ve benzeri ortamlarda duyanlar olmuştur. Ama malesef bizim kendi ilimlerimiz bize öğretilmemiştir. Bizlere el- Battani’yi anlatmak yerine Batlamyus’u anlatmışlardır. Şuanki kitaplarimiz bu ismi yazar ve el- Battani’ye gelince ismini bile zikretmezler. Bunun sebebi ise bizim kitaplarımız taraf tutan Batılı kitablardan tercüme edilmiştir.
Asıl konumuza geri dönelim ve bu iki bilim adamların arasındaki farkı açıklamaya çalışalım. Batlamyus dediğimiz mısırlı alim güneşin fezada bulunduğu yerden aynı yere tekrar gelmesi, yani bir senelik bir zamanın geçmesi için kendi etrafında 260 defa dönmesi gerektiğini savunmuştur. Kısacası bir seneyi 260 gün olarak hesaplamıştır.
Bu hesaplamayla Batlamyus’un yanıldığını söyleyen el- Battani, bir senenin 365 gün, 5 saat, 46 dakika, 22 saniye olduğunu ortaya koymuştur. Böyle bir durumda bir insanın bize el- Battani ile Batlamyusun arasında ki farkın basit bir fark olduğunu savunabilirmi? İslam aliminin hesap ettiği rakam, bugünkü en hassas ölçü aletleriyle yapılan ölçüden sadece 2 dakika, 24 saniye farklıdır. El- Battani, senenin uzunluğunu bu kadar ince bir şekilde ölçüp ortaya koymuştur. Bir seneyi 260 gün zannetmeyle, saniyesine kadar bildirme arasındaki farkı dikkat edilmelidir. (Erbakan 2013:S.53,54)
Bugün Batı ilmi dediğimiz birçok ilminin kuruculari Müslümandır. Yukarıda okuduğumuz sadece bunlardan küçük bir misaldir. Umarım biz, bugünkü müslümanlar olarak, zamanında İslam alimleri gibi eskilere ait kitaplardan okuyarak bilgileri alırken, bunları hemen kabul etmeyiz, tam tersi inceleyip tashih etmeye çalısmalıyız. Bizlere ne kadarda özümüzü unutturmaya calıştırmak isteleseler bile, Allah’ın izniyle dinimiz İslamı öğrenerek ve yaşıyarak geçmişimizi unutmayacağız ve gerçekleri öğreneceğiz.


Kaynak: Prof.,Dr. N.Erbakan,2013: Davam. Ankara. MGV yayınları