Tabiat Oruçu

Görmedin mi, göklerdeki kimseler, yerdeki kimseler, güneş, ay ve yıldızlar, dağlar, ağaçlar, bütün hayvanlar ve insanlardan birçoğu hep Allah'a secde ediyor. Birçoğunun üzerine de azab hak olmuştur. Allah kimi hor ve hakir kılarsa artık ona ikram edecek yoktur. Şüphesiz Allah dilediği şeyi yapar. (Hac Suresi, 18).
Ayette de belirtildiği gibi dağlar, ağaçlar, bütün hayvanlar O´nu zikrederler ve netice itibariyle 
O´nun emirlerine uyarlar. Oruç emri ile bağlantılı tabiata baktığımızda şu örnekleri görürüz: Kışın karın ve buzun altında kalan otlar, bitkiler ve ağaçlar aylarca gıda ve besin almayıp metabolizmalarını en düşük seviyeye çekerler ve kendilerince oruç aylarına girerler. Yaşadığımız yer küresindeki bu canlı varlıklar bir nevi Allah (c.c.) ın oruç tutunuz emrine uyan ilk canlı varlıklardır.
Hayvanlar aleminde de uzun süre aç kalma yeteğini görüyoruz. Kaplumbağa, yılan, sülük, böcek, kene gibi varlıklar aylarca gıda almadan yaşamlarını sürdürebiliyorlar. Somon balıkları yumurtlamak için sürüler halinde yüzlerce kilometre yol kat ederek denizlerden çıkıp en ücra nehirlere yolculuk ederler. Haftaralar süren bu yolculuk esnasında hiç duraksamadan ve besinlenmeden ağır bir oruça koyulurlar. Her bir somon yolculuk esnasında sünnetullah gereği tuttuğu oruçtan şaşmaz ve O´na isyan etmez.
Oruç tutma hususunda dünya rekorunu elinde tutan kral penguenler dir. Antarktika soğuklarında senede altı ay gıda almadan yeni doğan yavrularının yanından ayrılmazlar. Bir ebeveyn yavruya bakmakla yükümlü iken bir diğeri avlanmak için çıkar ve uzun süre geri dönmez. Yavrusunun yanında kalan penguen sıkı bir oruca koyulur ve sabırla yavrusu ve kendisi için getirilecek gıdayı bekler. Bu bekleyiş bazen hem yavrusu ve hem kendisi için ölümle sonuçlanır. Ölüm pahasına olsa bile, penguenler Allah (c.c.) ün oruç tutunuz emrine tabi olurlar ve bu şekilde nesillerinin devamını sağlamış olurlar.
İnsan kendi iradesiyle amel etme yeteneğine sahiptir. Bu açıdan kendisine “eşrefi mahlukat“ yani mahlukların en şereflisi olma fırsatı verilmiştir. Allah (c.c.) ı yaratıcı olarak bilen ve onun emirlerine uyan müslümanlar olarak bu makama en layık olan bizleriz. Bununla beraber unutulmamalıdır ki, Allah ´ı ve onun emirlerini önemsemiyen Kuranın tabiriyle “belhum edall” yani hayvanlaradan da aşağı olmaya mahkumdur.
Dr. Fatih Sarı